maanantai 13. lokakuuta 2014

Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa

On aina mahtavaa kun saa nauraa ääneen kirjaa lukiessa. Kuolema Ehtoolehdossa tarjosi niitä hetkiä roppakaupalla. Siiri ja Irma ovat yli 90-vuotiaat ystävykset, jotka asuvat Ehtoolehdon palvelutalossa. Rouvat viettävät rauhallista elämää, johon kuuluu korttipelejä, raitiovaunuajeluja sekä punaviinilasillisia silloin tällöin. Kun Ehtoolehdon nuori kokki Tero kuolee salaperäisesti, lähtee liikkeelle tapahtumien sarja, jonka myötä Siiri melkein menettää läheisimmän ystävänsä. Onneksi pelastava enkeli nahkaliivissään ilmestyy paikalle ja saa asiat kääntymään yllättävään suuntaan.

Kuolema Ehtoolehdossa osui silmiini kirjaston hyllyssä ja pakkohan kehuttua kirjaa oli päästä testaamaan. Luin samaan aikaan toistakin romaania, mutta se jäi Ehtoolehdon rinnalla ihan kakkoseksi. Minna Lindgrenin teksti on hauskaa, mutta kirja oli myös hyvin koskettava, koska vanhusten rooli hektisessä nykymaailmassa on juuri niin raastavan vaikea kuin kirjailja kuvailee. Siiri ja Irma suhtautuvat elämäänsä ja sen lopun lähestymiseen huumorilla jollaiseen itsekin toivoisi sitten jonain päivänä pystyvänsä. Eniten kirjassa kosketti vanhusten yksinäisyys ja se miten he kokevat olevansa taakkoja läheisilleen ja yhteiskunnalle.

Kuolema Ehtoolehdossa oli monin puolin ajatuksia herättävä teos. Pohdittavaksi jäivät vanhusten ylilääkitseminen, vanhustenhuollon henkilökunnan valta, läheisten välinpitämättömyys, terveydenhuollon byrokraattisuus ja oikeus inhimilliseen kohteluun ja armolliseen kuolemaan. Kaiken tämän lisäksi kirja oli hauska ja sopivan sekopäinen. Suosittelen viihdyttävän kotimaisen kaunokirjallisuuden ystäville ikään katsomatta.

 
 
(Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa, Teos 2013)


8 kommenttia:

  1. "Pohdittavaksi jäivät vanhusten ylilääkitseminen, vanhustenhuollon henkilökunnan valta, läheisten välinpitämättömyys, terveydenhuollon byrokraattisuus ja oikeus inhimilliseen kohteluun ja armolliseen kuolemaan." Näistä asioista puhutaan paljon ja syystäkin negatiiviseen sävyyn, Huumori on kuitenkin loistava vaikuttamisen keino. Kuulostaa mukavan erilaiselta kirjalta, laitetaas lukulistaan. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavan ajankohtaisten teemojen ympärillä tarinassa pyöritään. Huumorin avulla voi tosiaan vaikuttaa asioihin kunhan sen tekee tyylikkäästi ja sellaiseen pakettiin Lindgren on todella osannut tarinansa kietoa.

      Poista
  2. Tämä oli tosiaan ihanan viihdyttävä kirja kera sympaattisten hekilöhahmojen. Juonellisesti Kuolema Ehtoolehdossa mielestäni vähän lopussa hajosi, muutoin pidin varsin paljon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Henkilöhahmot olivat todella aivan loistavat. Juoni jäi mielestäni hetkittäin jopa vähän toisarvoiseen asemaan henkilökuvauksen rinnalla.

      Poista
  3. Olen lukenut Lindgrenin kummatkin kirjat. Odotan, mitä Neil Hardwick saa aikaan. Tuo sinun suosittelusi ikään katsomatta on erinomainen, sillä monet paljon nuoremmatkin joutuvat sietämään pitkää pinnaa terveydenhuollon kimuranteissa kuvioissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirja on oivallinen lukukokemus nuoremmalle väelle siinäkin suhteessa, että se antaa ajattelemisen aihetta ja auttaa asettumaan jossain tilanteissa paremmin vanhusten asemaan. Jännä nähdä, millainen elokuvasta tulee.

      Poista
  4. Tämä kiinnostaa minuakin. Harvoin tulee tartuttua huumoripainotteisiin kirjoihin, mutta tämä saattaisi olla sen arvoinen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huumori oli tässä sen tyyppistä, että ainakin minuun se upposi ihan täysillä. En yleensä pidä huumorikirjallisuudesta, eikä tämä sellaista varsinaisesti ollutkaan vaan kaikki hauskuus on tässä pelkkää bonusta kaiken muun hyvän päälle.

      Poista

Kiitos kommentista! Yli viikon vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin ylläpitäjän hyväksynnän jälkeen.