Yönäytöksen minäkertoja on toimittaja Scott McGrath, jonka ura on katkennut virheelliseen ilmiantoon elokuvaohjaaja Stanislas Cordovasta. Cordova ei ole esiintynyt julkisuudessa sitten 1970-luvun lopun ja mies on muutenkin täydellinen arvoitus. Hänen kammottavat kauhuelokuvansakin on ajettu pois elokuvateatterien valkokankailta ja siirretty esitettäviksi salaisissa näytöksissä yön pimeydessä. Ohjaaja on onnistunut luomaan ympärilleen suoranaisen kultin ja cordoviiteiksi itseään kutsuvat fanit ovat täydellisen omistautuneita idolilleen. Kun Cordovan tytär Ashley kuolee epäselvissä olosuhteissa, Scott McGrath ei voi pitää näppejään erossa tapauksesta vaan alkaa tutkia, onko Cordovalla itsellään osuutta tyttärensä kuolemaan.
Jännäriksi Yönäytös oli poikkeuksellisen hidaslukuinen. Vaikka tarina oli koukuttava heti alusta alkaen, itselläni sen lukeminen vei silti todella kauan. Noin paksuista kirjoista tulee yleensä väistämättä mieleen, että eikö samaa tarinaa olisi pystynyt kertomaan lyhyemminkin, mutta tässä tapauksessa kirjassa ei ollut mitään ylimääräistä. Kaikki tapahtumat olivat osa suurta kokonaisuutta ja jokainen sivu vei mysteeriä eteenpäin ja lähemmäs ratkaisua. Kirjan loppupuolella luulin useampaan otteeseen, että mysteeri on ratkennut, kunnes seurasi taas uusi käänne, joka keikautti jälleen kaiken päälaelleen.
Päähenkilöiden määrä oli rajattu sopivasti kolmeen (tai neljään katsontatavasta riippuen) ja jännityksen lisäksi tarinassa oli kaunokirjallisia elementtejä. Pidin päähenkilöistä ja sivuhenkilöissäkin oli paljon mielenkiintoisia tuttavuuksia. Jännärit unohtuvat usein melko nopeasti lukemisen jälkeen, mutta tätä tarinaa jään varmasti pohdiskelemaan pitkäksi aikaa. Suosittelen yhtä vuoden parhaista jännäreistä todella lämpimästi kaikille kunnon mysteereistä pitäville.
(Marisha Pessl: Yönäytös, Otava 2013)
Yönäytös oli tosiaan koukuttava ja piti hyvin otteessaan viimeisille sivuille asti. Kirja poikkesi tavallisista dekkareista sisältäessään myös lisämateriaalia kuten valokuvia ja fiktiivisiä dokumentteja. Ehkä ne osaltaan tehostivat synkkää tunnelmaa, joka itselleni jäi päällimmäisenä kirjasta mieleen. Yönäytös onkin sille varsin osuva nimi.
VastaaPoistaSäkenöiviltä tytöiltä odotin myös paljon, mutta millään ei tarina oikein lähtenyt käyntiin ja luovutin noin puoli välissä.
Ne lisämateriaalit toimi todella hyvin. Varsinkin kun kirja tosiaan on aikamoinen tiiliskivi, niin ne kevensi sitä rakennetta mukavasti.
PoistaSäkenöivät tytöt on mulla menossa vasta sivulla 40 ja toistaiseksi en ole kovinkaan vakuuttunut. Katsotaan nyt miltä juoni alkaa vaikuttaa, mutta jos en koukutu melko nopeasti, niin sitten keskeytän suosiolla, koska seuraavat kirjaherkut on jo jonossa odottamassa:)
Odotan jo innolla mikä on seuraava tajunnanräjäyttävä lukukokemus jännäreissä. Aiotko muuten lukea jonkun Otavan iltamien esittelyssä olleen kirjan? Mua kuumottelis se Snellman...
VastaaPoistaSen ainakin jo tiedän, mikä se tajunnanräjäyttävä jännäri ei tule olemaan. Tuo Säkenöivät tytöt nimittäin. Ei vaan kolahda yhtään. Just suunnittelin, että jättäisin sen vaan suosiolla kesken ja aloittaisin sen Snellmanin. Kuulin siitä jo kehuja viime viikolla, mikä lisäsi vielä kiinnostusta entisestään.
Poista