tiistai 1. lokakuuta 2013

Marisha Pessl: Yönäytös

Nyt on uuvuttava kolmen viikon mittainen luku-urakka takanapäin. Kuluneisiin viikkoihin mahtui tosin Yönäytöksen lisäksi myös yritys lukea Stephen Kingin Mustan tornin uusinta osaa, työpaikan (tai lähinnä toimipisteen) vaihto ja roppakaupalla vapaa-ajan puuhastelua, jotka kaikki veivät lukuaikaa. Kingin kirjasta täytyy mainita sen verran, että vaikka kirja on epäilemättä omassa lajissaan hieno teos, en jaksanut lukea sitä viittäkymmentä sivua pidemmälle. Olen lukenut Mustan tornin aiemmat osat joskus vuosia sitten, mutta juonikuviot ja henkilöiden väliset suhteet ovat jo painuneet unholaan, joten koin uuden osan lukemisen uuvuttavaksi ja ei se kirjallisuuden lajityyppinäkään enää oikein kolahtanut. Jätin sen siis suosiolla kesken ja pureuduin Yönäytökseen. Siinä olikin sitten tarjolla yli 700 sivua kunnon mysteeriä, josta en vielä viimeisillä sivuillakaan tiennyt, miten tarinassa tulee käymään. Kirja piti todellakin otteessaan viime hetkeen saakka ja mysteeriin koukuttui niin tehokkaasti, että ei olisi millään malttanut laskea kirjaa käsistä.

Yönäytöksen minäkertoja on toimittaja Scott McGrath, jonka ura on katkennut virheelliseen ilmiantoon elokuvaohjaaja Stanislas Cordovasta. Cordova ei ole esiintynyt julkisuudessa sitten 1970-luvun lopun ja mies on muutenkin täydellinen arvoitus. Hänen kammottavat kauhuelokuvansakin on ajettu pois elokuvateatterien valkokankailta ja siirretty esitettäviksi salaisissa näytöksissä yön pimeydessä. Ohjaaja on onnistunut luomaan ympärilleen suoranaisen kultin ja cordoviiteiksi itseään kutsuvat fanit ovat täydellisen omistautuneita idolilleen. Kun Cordovan tytär Ashley kuolee epäselvissä olosuhteissa, Scott McGrath ei voi pitää näppejään erossa tapauksesta vaan alkaa tutkia, onko Cordovalla itsellään osuutta tyttärensä kuolemaan.

Jännäriksi Yönäytös oli poikkeuksellisen hidaslukuinen. Vaikka tarina oli koukuttava heti alusta alkaen, itselläni sen lukeminen vei silti todella kauan. Noin paksuista kirjoista tulee yleensä väistämättä mieleen, että eikö samaa tarinaa olisi pystynyt kertomaan lyhyemminkin, mutta tässä tapauksessa kirjassa ei ollut mitään ylimääräistä. Kaikki tapahtumat olivat osa suurta kokonaisuutta ja jokainen sivu vei mysteeriä eteenpäin ja lähemmäs ratkaisua. Kirjan loppupuolella luulin useampaan otteeseen, että mysteeri on ratkennut, kunnes seurasi taas uusi käänne, joka keikautti jälleen kaiken päälaelleen.

Päähenkilöiden määrä oli rajattu sopivasti kolmeen (tai neljään katsontatavasta riippuen) ja jännityksen lisäksi tarinassa oli kaunokirjallisia elementtejä. Pidin päähenkilöistä ja sivuhenkilöissäkin oli paljon mielenkiintoisia tuttavuuksia. Jännärit unohtuvat usein melko nopeasti lukemisen jälkeen, mutta tätä tarinaa jään varmasti pohdiskelemaan pitkäksi aikaa. Suosittelen yhtä vuoden parhaista jännäreistä todella lämpimästi kaikille kunnon mysteereistä pitäville.

 
(Marisha Pessl: Yönäytös, Otava 2013)


4 kommenttia:

 1. Yönäytös oli tosiaan koukuttava ja piti hyvin otteessaan viimeisille sivuille asti. Kirja poikkesi tavallisista dekkareista sisältäessään myös lisämateriaalia kuten valokuvia ja fiktiivisiä dokumentteja. Ehkä ne osaltaan tehostivat synkkää tunnelmaa, joka itselleni jäi päällimmäisenä kirjasta mieleen. Yönäytös onkin sille varsin osuva nimi.
  Säkenöiviltä tytöiltä odotin myös paljon, mutta millään ei tarina oikein lähtenyt käyntiin ja luovutin noin puoli välissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne lisämateriaalit toimi todella hyvin. Varsinkin kun kirja tosiaan on aikamoinen tiiliskivi, niin ne kevensi sitä rakennetta mukavasti.

   Säkenöivät tytöt on mulla menossa vasta sivulla 40 ja toistaiseksi en ole kovinkaan vakuuttunut. Katsotaan nyt miltä juoni alkaa vaikuttaa, mutta jos en koukutu melko nopeasti, niin sitten keskeytän suosiolla, koska seuraavat kirjaherkut on jo jonossa odottamassa:)

   Poista
 2. Odotan jo innolla mikä on seuraava tajunnanräjäyttävä lukukokemus jännäreissä. Aiotko muuten lukea jonkun Otavan iltamien esittelyssä olleen kirjan? Mua kuumottelis se Snellman...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen ainakin jo tiedän, mikä se tajunnanräjäyttävä jännäri ei tule olemaan. Tuo Säkenöivät tytöt nimittäin. Ei vaan kolahda yhtään. Just suunnittelin, että jättäisin sen vaan suosiolla kesken ja aloittaisin sen Snellmanin. Kuulin siitä jo kehuja viime viikolla, mikä lisäsi vielä kiinnostusta entisestään.

   Poista

Kiitos kommentista! Yli viikon vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin ylläpitäjän hyväksynnän jälkeen.