sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Kadonneet

Tämän kirja-arvion olen jo julkaissut toisessa blogissani muutama päivä sitten, mutta julkaisen sen nyt täällä uudelleen, koska ties vaikka tänne eksyisi joku uusikin lukija.

Luin Tove Alsterdalin jännärin Kadonneet. Kirjan päähenkilönä on Ally, jonka toimittajamies Patrick on lähtenyt työmatkalle Ranskaan, mutta ei palaakaan sieltä takaisin. Ally lähtee etsimään Patrickia Pariisiin ja päätyy seuraamaan samoja johtolankoja, joita tämä on seurannut kootessaan aineistoa ihmiskauppaa käsittelevään juttuunsa. Kirjan teemoina on laiton siirtolaisuus, orjakauppa ja ihmisten salakuljetus. Aiheiden ympärille on rakennettu mielenkiintoinen maailma, jossa kenenkään hengellä ei ole arvoa ja lähes kaikki ihmiset ovat ostettavissa.
 
Kirjaa oli kehuttu monissa kirjallisuusblogeissa kovasti ja kirjan takakanteen oli onnistuttu kokoamaan monta ylistävää arvostelutekstiä. Omalta osaltani täytyy todeta, että olin aika pettynyt lukukokemukseen. Vaikka tarinan idea on hieno, tunne jäi silti puuttumaan. Kirjan henkilöille tapahtuu todella traagisia asioita, mutta niiden herättämissä tunteissa ei päästä pintaa syvemmälle. Teoksen takakannessa sanotaan, että kirja kertoo kolmen naisen tarinan, mutta todellisuudessa kirja kertoo Allyn tarinan ja kaksi muuta naista ovat vain sivuhenkilöitä. Kirja olisi saattanut olla mielenkiintoisempi jos kahden muun naisen elämät olisivat auenneet lukijalle enemmän.

Yleensä kirjoja lukiessa, tai leffoja ja tv-sarjoja katsoessa, kiinnyn joihinkin henkilöhahmoihin hyvinkin nopeasti. Tämän kirjan kohdalla sitä ei kuitenkaan tapahtunut vaan kaikki henkilöt jäivät jotenkin pintapuolisiksi ja irrallisiksi. Juoni oli kaikesta huolimatta siinä määrin hieno, että se sopisi hyvin elokuvaksi ja jostain netistä bongasinkin tiedon, että elokuvaoikeudet on jo ostettu Hollywoodiin.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Yli viikon vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin ylläpitäjän hyväksynnän jälkeen.