tiistai 30. lokakuuta 2012

Ranskattaret eivät liho - Keittokirja

Mireille Guilianolta on suomennettu aiemmin kaksi ranskalaiseen elämäntapaan liittyvää kirjaa: Ranskattaret eivät liho ja Ranskattaren ruokavuosi. Kumpaakaan niistä en ole lukenut ja tämän vuoden uutuusteos Ranskattaret eivät liho - Keittokirja olisi varmasti jäänyt myös lukematta ellei se olisi sattunut olemaan tyrkyllä kirjaston uutuushyllyssä. Kirja on nimensä mukaisesti pääosin keittokirja, mutta siinä on ehkä noin kolmasosan verran ruokaan liittyviä kertomuksia ja asiaa terveellisistä elämäntavoista.

Mireille Guiliano on ennen kirjailijaksi ryhtymistä toiminut shampanjatalo Veuve Clicquot'n USA:n tytäryhtiön toimitusjohtajana, joten ei ole mikään ihme, että kirjassa on omistettu kokonainen luku shampanjalle. Vaikka teos on muuten todella keskittynyt siihen, että amerikkalaistyyliset XL-ruoka-annokset ja yletön herkuttelu ovat syypää moniin paino-ongelmiin, annetaan siinä kuitenkin synninpäästö niille, jotka haluavat joskus nautiskella viikonlopun kunniaksi hieman kuohuvaa ja jotain ihanaa jälkiruokaa.

Yksinkertaisuudessaan syy, miksi Ranskattaret eivät liho, on pienemmät annoskoot ja syömisen tasapainottaminen. Ruokavalion perusidea on, että jos syö raskaan lounaan, pitää syödä kevyt päivällinen, tai vastaavasti toisin päin. Hyvin helppoa ja erittäin loogista. Kirjassa on muutenkin mainittu paljon sellaisia päivänselviä asioita, joista on hyvä ainakin allekirjoittanutta välillä aina muistutella. Esimerkiksi, että vettä pitää juoda paljon, vihanneksia tai hedelmiä pitää olla joka aterialla, kalaa pitäisi syödä muutaman kerran viikossa jne.

Ranskattaret eivät liho - Keittokirja ei sinänsä tarjonnut mitään uutta lukijalle, joka on ennestään edes jonkin verran tietoinen siitä, mitä suuhunsa kannattaa laittaa. Kirja oli kuitenkin kivasti kirjoitettu ja sai terveellisen ruokavalion kuulostamaan houkuttelevalta, joskin helpommin toteutettavalta kuin se oikeasti onkaan. Kirjan reseptit ovat hyvin ranskalaishenkisiä, mutta eivät kuitenkaan turhan hankalia. Omaan reseptikirjaani päätyvät ainakin pari kalaruoan ohjetta ja muutama ihana kasvisruoka. Mitään täydellistä elämänmuutosta tämä kirja ei kuitenkaan valitettavasti onnistunut aiheuttamaan vaikka olikin ihan miellyttävä lukukokemus.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Yli viikon vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin ylläpitäjän hyväksynnän jälkeen.