keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Alkukesän luetut

Kesä alkaa olla puolessa välissä ja olen ehtinyt lukea ilahduttavan paljon. Osa kirjoista tuli ahmittua hetkessä ja joidenkin kanssa vierähti vähän pidempi tovi. Osan luin perinteisinä kirjoina ja osan kuuntelin suoratoistopalvelusta. Äänikirjat ovat pelastaneet sekä kiireiset työmatkat että tylsät juoksulenkit. Tässä kooste luetuista:

Lars Kepler: Kaniininmetsästäjä (äänikirja)
Olen lukenut Kepleriltä aiemmin vain Joona Linna -sarjan ensimmäisen kirjan. En ollut silloin erityisen vaikuttunut ja Keplerit saivat jäädä. Nyt päätin antaa sille uuden mahdollisuuden ja onneksi tein niin, koska Kaniininmetsästäjä oli todella sujuva ja juoneltaan hyvin rakennettu jännäri. Eikä haitannut yhtään vaikka en tiennyt päähenkilön taustoista juuri mitään. Tälle vahva suositus.
(Lars Kepler:Kaniininmetsästäjä, Tammi 2017)


Lori Nelson Spielman: Kymmenen unelmaani
Unelmat ovat olleet kovasti pinnalla lähiaikoina, niistä puhutaan paljon ja niitä kirjataan ylös muistikirjojen sivuille. Kymmenen unelmaani pisti minutkin miettimään, mistä haaveilin teini-ikäisenä, mikä on toteunut ja mikä ei. Kirjan tarina on alussa haikean surullinen, mutta kyseessä on ehdottomasti yksi tämän kesän lämminhenkisimmistä hyvänmielentarinoista.
(Lori Nelson Spielman: Kymmenen unelmaani, Otava 2017)


Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens
Simon on ehkä sympaattisin hahmo, johon olen nuortenkirjassa törmännyt. Simon on homo, mutta ei ole vielä kertonut asiaa läheisilleen. Paljastuksen hetki harppaa isosti lähemmäs kun eräs Simonin koulutovereista saa asian selville ja alkaa kiristää Simonia. Tarina etenee suoraviivaisesti ja vailla turhia kliseitä, ja henkilöhahmot saavat hymyn huulille moneen kertaan. Kokonaisuudessaan ihana kirja.
(Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens, Otava 2017)


Jo Nesbö: Jano (äänikirja)
Harry Holen kanssa kävi samoin kuin Joona Linnan kanssa, luin joskus vuosia sitten yhden ja en erityisemmin tykännyt. Nyt oli tämänkin osalta uuden mahdollisuuden aika ja täytyy myöntää, että olihan se aika hyvä. Lähes peräkkäin kuunneltuina Kepler ja Nesbö muistuttavat toisiaan melko paljon. Molemmat ehdottomasti laadukkaita jännäreitä ja ymmärrän niiden suosion nyt paremmin. Tarinana pidin ehkä Janosta hiukan enemmän kuin Kaniininmetsästäjästä. Harryn lumoa en tosin ihan täysin tavoittanut, joten päähenkilökisan Joona Linna vei ihan selvästi.
(Jo Nesbö: Jano, Johnny Kniga 2017)


Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu
Greenweĺl on niittänyt mainetta tarinallaan amerikkalaisesta miesopettajasta, joka asuu Bulgarian Sofiassa ja etsii itseään. Opettaja tutustuu miesprostituoituna toimivaan Mitkoon, jonka kanssa tälle muodostuu ristiriitainen suhde, jossa kumpikaan ei tiedä, onko kyse välittämisestä ja rakkaudesta vai hyväksikäytöstä ja riippuvuudesta. Greenwell kirjoittaa kaunista tekstiä ja sekä aiheensa että runollisen tekstityylinsä takia kirja muistuttaa Kissani Jugoslaviaa. Molemmissa kirjoissa ulkopuolisuuden tunne on voimakkaasti läsnä, mutta vaikka pidin Greenwellin tarinasta, ei se päihittänyt Statovcin tekstiä. Vahva suositus kuitenkin tällekin.
(Garth Greenwell: Kaikki mikä sinulle kuuluu, Nemo 2017)


Luca D'Andrea: Rotko (äänikirja)
Rotkon takakansitekstissä kirjaa verrattiin Joel Dickeriin ja Stephen Kingiin. Tarinaa ei kovin monta sivua tarvinnut lukea kun vertauksen syyn pääsi havaitsemaan. Rotko muistuttaa kerronnaltaan Dickerin kirjoja huomattavasti, joten tämä on ihan ehdottomasti suorastaan pakollista luettavaa Dicker -faneille. Viitteet Stephen Kingiin tulevat vastaan tarinan loppupuolella, mutta ne eivät häirinneet vaikka en kauhuelementtien ystävä nykyisin olekaan. Rotko oli erittäin hyvä kirja ja parasta oli huikea vuoristomiljöö, joka on tarinassa läsnä kuin yhtenä päähenkilönä.
(Luca D'Andrea: Rotko, Tammi 2017)


Marko Annala: Värityskirja
Voimakkaasti omaelämäkerrallinen tarina koulukiusaamisesta ja sen vaikutuksista elämään. Näin tärkeästä aiheesta pitää kirjoittaa juuri kuten Annala tekee, vähäeleisesti ja vailla liioittelua. Julmuus hätkähdyttää silti. Värityskirja on selviytymistarina ja kertomus siitä, miten juuri sen oman jutun löytäminen voi pelastaa vaikka kaikki muu sortuisi. Koulukiusaaminen on niin tärkeä aihe, että siitä soisi kirjoitettavan enemmänkin.
(Marko Annala: Värityskirja, Like 2017)


Nämä olivat touko- ja kesäkuun luetut. Heinäkuussa on ollut vuorossa muun muassa erityisen menevä dekkari, kotimainen kestosuosikki ja poikkeuksellinen oikeussalijännäri. Loppukesän aikana ilmestyy vielä monta uutuutta, joita ei meinaa malttaa odottaa. Onneksi vielä puolet lomasta on edessä päin, joten lukuaikaa on riittämiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Yli viikon vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin ylläpitäjän hyväksynnän jälkeen.