keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta

Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. Enemmän aiheesta sekä linkkilista osallistujien blogeihin löytyy La petite lectrice –blogista.


I <3 KIRJASTO


Valitsin kuvattavaksi kirjastoksi lähikirjastoni, jossa pyrin asioimaan viikoittain. Tapanilan kirjasto on hyvin pieni, mutta täyttää lähikirjaston tarpeeni aivan täydellisesti. Pidän enemmän tunnelmallisista pikkukirjastoista vaikka isotkin kirjastot ovat toisinaan ihan vaikuttavia vierailukohteita.

Tarkoitus oli mennä kuvaamaan kaikki muutkin kirjastot, jotka ovat olleet merkityksellisessä roolissa elämäni varrella, mutta siihen ei lopulta aika riittänyt. Kerron niistä nyt kuitenkin. Lapsuuteni lähikirjasto oli pieni Punavuoren sivukirjasto Perämiehenkadulla, jossa kävin ala-asteikäisenä lähes joka päivä lukuinnostuksen ollessa suurimmillaan. Silloin kirjalainat merkittiin vielä kirjan takakannen taskussa olevaan pahvikorttiin. Raahasin kotiin aina kassikaupalla kirjoja ja Lucky Luke-sarjakuvia. Toinen lapsuusaikojen rakas paikka oli ala-asteella koulun kirjasto. Sieltä tuli lainattua kaikkia ihania lastenkirjallisuuden klassikoita. Astrid Lindgrenin teosten lisäksi mieleeni ovat jostain syystä jääneet erityisesti esimerkiksi ranskalaisten Goscinnyn ja Sempén Nikke-sarja ja venäläisen Eduard Uspenskin kirjat. Luin ala-asteikäisenä valtavan paljon.

Yläasteikäisenä ja lukiolaisena lukuharrastukseni eli suvantovaihetta. Luin paljon, mutta en mitenkään valtavasti. Kotonamme oli todella paljon kirjoja ja syvennyin oman kotikirjaston antimiin. Suosikkikirjani oli Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin. Kirja löytyy tänä päivänä omastakin hyllystäni, mutta en ole lukenut sitä enää uudelleen sitten yläasteaikojen. Haluan ehkä pitää vielä kiinni siitä tunteesta, jonka se herätti ensimmäisellä lukukerralla ja samalla pelkään että pettyisin kun en ehkä olisikaan enää yhtä vaikuttunut. Paikallisessa kirjastossa kävin lainaamassa sellaisia kirjoja, joita omasta hyllystämme ei löytynyt ja uskaltauduin yrittämään jopa Shakespearea ja Dantea. Niiden lukeminen jäi aina kuitenkin puolitiehen ja luulen, että silloin onnistuin kehittämään jonkinasteisen klassikkokammon ja menikin reilusti yli kymmenen vuotta ennen kuin tartuin vapaaehtoisesti ensimmäisen kerran oikeaan vanhaan klassikkoteokseen.

Myöhemmin tärkeitä kirjastoja ovat olleet esimerkiksi Keravalla amk:n kirjasto, jossa oli mahtavan avulias henkilökunta. Keravan kaupunginkirjasto oli myös aina visiitin arvoinen paikka erinomaisen valikoimansa ansiosta ja vieläkin kaiholla seuraan keitä mahtavia kirjailijavieraita sinne on onnistuttu milloinkin haalimaan.

Vaikka ostan paljon kirjoja, käytän myös kirjastoa todella paljon. Suomalainen kirjastojärjestelmä on aivan käsittämättömän upea asia ja sen laadusta täytyy pitää kiinni jatkossakin. Kirjastot ovat olennainen osa lasten kulttuurikasvatusta, puhumattakaan siitä miten tärkeä osa ne ovat suomalaista lukutaitoa. Kaikilla pitää olla oikeus ja mahdollisuus lukemiseen riippumatta varallisuudesta tai taustasta. I <3 KIRJASTO

5 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ja kiva kuva! Kiitos, että olet mukana :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi hienosti organisoidusta tempauksesta. Oli ilo olla mukana :)

      Poista
  2. Hei! Mahtavaa! Toinenkin tapanilalainen kirjabloggaaja! <3

    Minä pidän tästä meidän pienestä vireästä kirjastostamme kovasti, kyllä kelpaa vierailla montakin kertaa viikossa. Itse muuten luin Jumalat juhlivat vasta muutama vuosi sitten ja kylläpä oli hieno teos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä olisi arvannut että en ole ainoa joka päätyy ottamaan kuvansa Tapanilan kirjaston edessä:) Ihan mahtavaa!

      Poista

Kiitos kommentista! Yli viikon vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin ylläpitäjän hyväksynnän jälkeen.