lauantai 30. heinäkuuta 2016

Julie Murphy: Dumplin

Willowdean eli Will on 16-vuotias tyttö, joka asuu pikkukaupungissa Texasissa. Will, jota äiti kutsuu Dumpliniksi, on reilusti ylipainoinen. Willillä on hyvä itsetunto ja hänen painonsa tuntuu olevan paljon suurempi ongelma monille muille ihmisille kuin hänelle itselleen. Varsinkin langanlaihalle äidille aihe on arka, ja aiheuttaa äidin ja tyttären välille paljon kitkaa.

Will työskentelee pikaruokaravintolassa ja ihastuu siellä komeaan poikaan. Tunne on molemminpuolinen, mutta yhtäkkiä Will ei pystykään suhtautumaan painoonsa enää luontevasti vaan kokee olevansa liian lihava seurustellakseen muidenkin ihaileman pojan kanssa. Will ei pysty kuitenkaan kertomaan Bolle ajatuksistaan, joten väärinkäsitysten soppa on valmis.

Tarina rakentuu pitkälti Willin ylipainon ympärille, mutta lisäksi siinä käsitellään ystävyyssuhteiden kiemuroita, koulukiusaamista, itsetunnon vahvistumista ja erilaisuuden hyväksymistä. Pikkukaupungissa pidetään vuosittain missikisat, joita Willin äiti on järjestämässä. Äidin kauhuksi Willowdean päättää osallistua kisoihin ja hänen innostamanaan kilpailuihin lähtee mukaan myös muutama muu koulun tytöistä, jotka ovat olleet vuosia kiusattuja ulkonäkönsä takia. Yhtenä kirjan teemana on kysymys siitä, onko lihavilla oikeus olla ylpeitä ulkonäöstään vaikka se ei ehkä ole perinteisten kauneuskäsitysten mukainen.

Dumplin on haasteellinen kirja aihepiirinsä takia. Tarina on ihastumisten ja ihmissuhdesotkujen osalta kevyt, kuten nuortenkirjan kuuluukin olla. Ulkonäköpaineet, koulukiusaaminen ja itsensä hyväksyminen eivät kuitenkaan ole mitenkään helppoja aiheita ja on hienoa, että ne on onnistuttu tuomaan tarinaan mukaan ilman turhaa paatoksellisuutta. Dumplin on keveä kirja raskaista aiheista ja ehdottomasti hyvää luettavaa omassa lajissaan.

Tässä vielä videopostaus kirjaan liittyen:

(Julie Murphy: Dumplin, Otava 2016. Suomentanut Peikko Pitkänen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Yli viikon vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin ylläpitäjän hyväksynnän jälkeen.